Manfaat & Aturan Bersedekah

Infak adalah istilah dalam Agama islam yang berguna pemberian atau amal seseorang kepada orang lain secara suka hati suci, seperti senyampang mengeluarkan harta dengan petunjuk mencari ridho dari Sang pencipta SWT. Tapi sedekah swasembada artinya ukuran, tidak seharga mengeluarkan harta. Nabi Muhammad SAW menunjukkan bahwa: Segala bentuk kecantikan adalah sedekah (HR Muslim).Anjuran dalam bersedekah hisab kaum Muslimin juga terdapat pada Alquran, yaitu: Tidak terselip kebaikan di dalam kebanyakan bisikan-bisikan mereka, selain bisikan-bisikan daripada orang yang menyuruh (manusia) memberi sedekah, atau melakukan maruf ataupun mengadakan perdamaian di antara oknum. Dan barangsiapa yang berbuat demikian manfaat sedekah karena mencari keridhaan Allah, oleh sebab itu kelak Kita akan meluluskan kepadanya ganjaran yang raksasa.

sedekah-sedekahManfaat bersedekah pun banyak. Perdana seperti yang sudah dijelaskan di dalam Kitab alquran: Orang-orang yang menafkahkan hartanya di silam dan di siang perian secara tersembunyi dan terbuka, maka mereka mendapat ganjaran di bingkai Tuhannya. Tiada kekhawatiran tentang mereka & tidak (pula) mereka bersedih hati.

Ke-2, Nabi Muhammad juga SAW bersabda: Bersegeralah bersedekah, benih bala musibah tidak tahu bisa mengikuti sedekah (HR Imam Baihaqi). Ketiga, Sedekah dapat menghapus nama buruk sebagaimana tirta memadamkan elektrik (HR Tirmidzi). Keempat, Mendapat naungan di perian kiamat. Nabi SAW bersabda, Seorang yang bersedekah dengan tangan kanannya, ia menyengapkan amalnya itu sampai-sampai tangan kirinya bukan mengetahui segala sesuatu yang disedekahkan oleh tangan kanannya (HR. Bukhari).Namun menzakatkan pun juga ada tata caranya agar sedekah yang diberikan benar-benar dapat jadi amal yang baik. Bersedekah harus daripada hasil yang halal, segala perkara alias uang yang kita sedekahkan kepada golongan yang menitikberatkan mesti terdiri daripada hasil yang lulus. Karena, penghargaan yang halal akan menggugurkan dosa dan mendatangkan pahala. Sekiranya seseorang bersedekah secara harta yang haram, dia tidak akan memperolehi sebarang kemanjuran kecuali azab kerana meluluskan sesuatu yang haram lawan orang beda.

Sedekah dengan niat yang ikhlas. Maksudnya adalah sedekah dengan seikhlas hati, bukan mengungkit, mengomeli, membidas serta menyakiti hati orang-orang yang nampi sedekah karena perbuatan tersebut haram serta akan merosakkan niat bersedekah. Dalam Surah Al-Baqarah ayat 264 bermaksud, Allah telah membandingkan orang yang menolong dalam kebiasaan sedekahnya seperti Batu tandus yang ada tanah diatasnya, kemudian kerikil itu ditimpa hujan luas. Setelah hujan reda, batu itu sungguh licin dan tiada lagi tanah di atasnya. Demikian juga beserta orang yang kafir serta riak. Mereka gagal mendapat satu persembahan pahala daripada apa yang telah diusahakan. Dan ingatlah bahawa Allah tidak akan memberi petunjuk kepada kerabat kafir.

Terakhir, infak untuk menulenkan diri & harta. Surah Al-Taubah ayat 103 menunjukkan bahawa, Ambil sedekah daripada harta mereka untuk melenyapkan dan merahmati mereka, serta doakanlah mereka. Sesungguhnya rayuan kau ini menjadi keamanan hati mereka. Allah Sungguh Mendengar sedang Maha Mengetahui. Ayat berikut mewakili 2 perkara utama iaitu kurang lebih yang pantas disedekahkan & sebab dalam bersedekah. Infak bertujuan melenyapkan jiwa dan harta yang dimiliki.

Sedekah bukan sekadar menyampaikan, amalan ini mempunyai banyak manfaat yang perlu kita ketahui. Moral sedekah bukan hanya dirasakan oleh penerima atau kelompok yang kita beri bantuan, namun kepentingan sedekah tersebut juga sanggup kita rasakannya. Amalan sedekah sangat digalakkan dalam Agama islam, karena kita mampu memberikan kesenangan dan kebahagiaan kepada pihak yang memerlukan. Meski lagi kepada golongan yang betul-betul merindukan bantuan.